Detekce původce paratuberkulózy ve vzorcích stájového prostředí dojnic

Fichtelová V., Králová A., Kovařčík K. Detekce původce paratuberkulózy ve vzorcích stájového prostředí dojnic. Detection of the paratuberculosis in samples of stable environment of dairy cows. Veterinářství 2020;70(10):600-603.

SOUHRN

V sedmnácti chovech dojeného skotu byly odebrány vzorky prostředí z přístupových chodeb na dojírnu k průkazu přítomnosti původce paratuberkulózy skotu (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, MAP). Vzorky byly vyšetřeny souběžně metodami kvantitativní PCR (qPCR) a kultivací. V 11 (n = 17; 64,7 %) vzorcích byla pomocí qPCR prokázána přítomnost specifické DNA. Růst MAP kolonií byl odhalen celkem v 7 (n = 17; 41,2 %) vzorcích. V chovech, ve kterých byla prokázána přítomnost MAP ve vzorcích prostředí, bylo odhaleno vyšší procento sérologicky pozitivních zvířat (Ø 3,9 %) než v chovech bez detekce (Ø 1,3 %) MAP. Z našich výsledků je zřejmé, že k detekci přítomnosti MAP ve vzorcích prostředí lze využít obě vyšetřovací metody. Nicméně metodou qPCR bylo odhaleno více infikovaných chovů. Přítomnost MAP ve vzorcích prostředí byla prokázána v chovech s vyšším podílem sérologicky pozitivních zvířat.

SUMMARY

Environmental samples from milking alleyways from 17 herds were collected to detect the infectious agent of cattle paratuberculosis (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, MAP). The samples were investigated by faecal culture and quantitative PCR (qPCR). Specific DNA was detected in 11 (n = 17, 64,7%) and growth of bacterial colonies in seven (n =17, 41,2%) samples by qPCR and faecal culture, respectively. The percentage of ELISA positive animals was higher in herds with MAP detection (O 3.9%) compared to herds without MAP detection (O 1.3%). It is evident from our results that both methods can be used to detect MAP in environmental samples. Nevertheless, higher number of infected herds was detected by qPCR. MAP was detected in herds with higher percentage of ELISA-positive animals.*

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *